Bengtskärin majakka
Bengtskärin majakka on saaristomeren uhkein ja vaikuttavin nähtävyys, jonka jyhkeät kiviseinät ovat nähneet monet historiamme vaiheikkaat tapahtumat. Yhdeksän vuosikymmenen ajan majakka on ohjannut tuhansia merenkävijöitä turvallisille väylille.
Majakkaan valo sytytettiin ensimmäistä kertaa 19.12.1906. Valo oli tilattu Pariisista asti, petroolilla toimivan valolaitteiston valotunnuksena oli kolme välkkyä joka 20 sekunti ja kantama jopa 20 meri peninkulmaa.
Vuonna 1906 Bengtskärin majakan rakennustöissä ahersi 120 työntekijää. Bengtskärissä graniitti todettiin niin hyväksi, että kiviaines päätettiin louhia omalta luodolta. Östergårdin tiilitehdas Hangossa toimitti Bengtskäriin 448.000 tiiltä. Ensimmäiseksi muurattiin majakan asuinosa, jonka tiiliseinät päällystettiin luodolta louhituilla mukurakivillä. Elokuussa 1906 saarella järjestettiin juhlalliset harjannostajaiset. Kiviseinään muurattiin majakan piirustukset, perustamisasiakirja ja sen ajan kolikkorahoja. Sen jälkeen rakennettin pyöreä torni, jonka huipulle johtaa 252 betoniaskelmaa.
Majakan kylkeen rakennettu asuinsiipi ja itse majakkatorni muurattiin Hangosta tuoduista tiilistä. Rakennustyössä uurasti yhteensä 124 lähistön saarilta pestattua työntekijää: kirvesmiehiä, kivimiehiä, seppiä, muurareita, apumiehiä ja laastinkantajanaisia. Majakka valmistui ennätyksellisessä yhdeksässä kuukaudessa. Lopullisessa 52 metrin korkeudessaan merenpinnasta se oli ja on vieläkin koko Pohjoismaiden korkein majakka.
Majakan ensimmäinen maailman sota
Bengtskärin majakka joutui sotatoimien kohteeksi ensimmäisessä maailmansodassa vuonna 1914, kun saksalaiset risteilijät ampuivat majakkaa kohti parikymmentä kranaattia. Majakan tärkeät valolaitteet eivät kuitenkaan vahingoittuneet. Saksalaiset selittivät myöhemmin, että ammuskelun tarkoituksena oli houkutella venäläiset Nikolain sotalaivat ulos merelle.
Toinen maailmansota Bengtskärissä
Neuvostoliitto teki majakalle yllätyshyökkäyksen 26. heinäkuuta 1941. Aamuyöllä neljästä venäläisestä veneeestä nousi maihin komppania erikoiskoulutettuja maihinnousujoukkoja. Ylivoima pakotti suomalaiset perääntymään majakan sisätiloihin. Vain kolme miestä jäi tulittamaan asemistaan. Ammusten loputtua kaksi heistä ui Dömmaskärin luodolle parin kilometrin päähän ja selvisi hengissä. Kolmas kaatui asemaan.
Sodan päätyttyä aloitettiin korjaustyöt, ja ne kestivät vuoteen 1950, jolloin majakka otettiin uudelleen käyttöön.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti